“Hatsjie!”: pollenseizoen gaat van start met de els en de hazelaar
VRT.be – 3-2-2025
Het pollenseizoen is van start gegaan, meldt gezondheidsinstituut Sciensano. De eerste pollen van het jaar zijn afkomstig van de els en de hazelaar. Het pollenseizoen gaat door de klimaatverandering steeds vroeger van start, en zou ook langer duren. Dat zorgt volgens Sciensano ook voor intensere allergieën.
Momenteel blijven de pollenconcentraties nog laag door het wisselvallige winterweer, maar bij drogere omstandigheden kan het stuifmeel zich sneller en in grotere hoeveelheden verspreiden. Mensen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van de es en de hazelaar kunnen dan allergische klachten ontwikkelen.
“Het advies aan mensen met een pollenallergie is om alert te zijn, vooral op droge en winderige dagen, wanneer stuifmeel zich gemakkelijker door de lucht verspreidt”, zegt Astha Tiwari, wetenschappelijk medewerkster van de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano.
De klimaatverandering zorgt er niet alleen voor dat het pollenseizoen steeds vroeger begint, maar ook dat het langer duurt en dat er meer pollen zijn. En dat leidt tot intensere allergieën. “In de toekomst verwachten we dat pollenallergieën een steeds groter probleem worden”, stelt Tiwari. “De veranderingen in het klimaat hebben niet alleen ecologische gevolgen, maar stellen ook de gezondheidszorg voor nieuwe uitdagingen.”
Een prikkende, jeukende, tranende of rode ogen, niesbuien, een verstopte neus en verstopte sinussen, ademhalingsproblemen, verlies van smaak- en reukzin… De symptomen van een stuifmeelallergie zijn heel uiteenlopend. Dat zorgt er ook voor dat de symptomen wel eens verward kunnen worden met COVID-19, maar Sciensano wijst erop dat een allergie geen koorts of spierpijn veroorzaakt. De symptomen bij een allergie verschijnen bovendien meteen, en er is dus geen incubatietijd.
Het gezondheidsinstituut raadt allergische patiënten onder meer aan om eventueel een mondmasker te dragen, de neus te reinigen met fysiologisch water en de was niet buiten te drogen.







